16 alegeri pe care le fac oamenii fericiți


Vorbim despre fericire, o căutăm, o dorim și uneori ne bucurăm de ea. Care este diferența între oamenii fericiți și cei nefericiți? Bineințeles că diferența este foarte evidentă, oamenii fericiți sunt fericiți în timp ce oamenii nefericiți sunt nefericiți, nu-i așa? Sună simplu și totuși ceea ce face diferența sunt alegerile pe care și unii și alții le fac în fiecare clipă.  Amintește-ți mereu că în fiecare clipă TU alegi fericirea sau o ocolești. Totul depinde de tine și de alegerile tale.
Pentru fericirea ta am făcut o listă cu alegerile care m-au ajutat mereu să mă încadrez în categoria oamenilor fericiți.

1. Aleg IUBIREA în loc de FRICĂ. Oamenii care sunt cu adevărat fericiți SE TEM mai puțin și IUBESC mult mai mult. Pentru ei iubirea este aerul pe care îl respiră și care le dă curajul să treacă temerari peste fricile pe care le întâlnesc la intersecțiile cu viața. Ei privesc fiecare moment, fiecare incercare, fiecare persoana ca pe o oportunitate de a afla mai multe despre ei înșiși și despre lumea înconjurătoare. Fiecare eveniment neplăcut devine o lecție, un sfat de la viață în sensul îmbunătățirii, al evoluției.

2. Aleg ACCEPTAREA în loc de NEGARE. Oamenii fericiti înțeleg faptul că nu poți să transformi cu adevărat o situație dificilă dacă o negi sau i te opui. Dar poți cu siguranță să o transformi acceptând că există și înțelegând care este motivul - pe care momentan nu îl vezi -  pentru care acea situație se manifestă. Jung spunea că „lucrurile la care te opui nu doar persista, ci se vor amplifica.” Când li se petrece ceva neplăcut, oamenii fericiți nu încearcă să se opună, știind că această atitudine ar înrăutăți situația, ci mai degrabă o acceptă ca atare și își pun întrebări de genul: Ce pot învăța din asta? Cum pot rezolva cel mai bine situația?

3. Aleg IERTAREA în loc de NEIERTARE. Oamenii cu adevărat fericiți știu să ierte și să meargă mai departe. Să păstrezi ranchiuna nu ajută cu nimic. IERTAREA este un dar pe care mi-l ofer în primul rând sufletului meu și apoi celorlalți. Iertarea curăță sufletul de poveri și greutăți și ne face mereu fericiți. Mi-am făcut o obișnuință, ca atunci când simt că ceva nu e în regulă cu mine, când nu mă simt prea bine, să îmi cer iertare de la toți cei cărora le-am greșit și să-i iert pe toți cei care mi-au greșit. Mă conectez timp de 10-15 minute la energia iertării și atunci în mod miraculos orice problemă dispare. Uneori nici nu ne dăm seama că purtăm cu noi neiertări dăunătoare care devin inconștiente poveri.

4. Aleg PREZENTUL în loc de TRECUT. Trecutul nu aduce decât regrete. Fericirea este trăită cu adevărat doar în prezent. Când alegi să trăiești momentul prezent la maxim te bucuri de cea mai mare fericire. Nu e ușor să te păstrezi în prezent, dar orice efort merită. Am remarcat că de fiecare dată când explodez de fericire, nu există decât timpul prezent, un prezent continuu luminos și liniștit.
 „Când ești prezent, poți lăsa mintea să fie exact așa cum este fără să te simți prizonierul ei. Mintea este, în ea însăși, un instrument minunat. Disfuncția apare atunci când te cauți pe tine însuți în minte și o confunzi pe aceasta cu ceea ce ești.” Eckhart Tolle

5. Aleg INCREDEREA în loc de ÎNDOIALĂ. Atunci când păstram îndoiala în gândurile mele, sufletul meu era chinuit. Când am renunțat la îndoieli și neîncrederi, am devenit fericită. Pentru că de fapt astfel aleg să am încredere în mine, în oameni, în univers și mai presus de toate să am încredere în Dumnezeu.
Oamenii fericiți înteleg faptul ca propriile credințe sunt ca niste profeții care se împlinesc de la sine și de aceea tratează toate ființele cu iubire, demnitate și respect, nefăcând nici o discriminare pentru că știu că în fiercare om se ascunde o scânteie divină.

6. Aleg UMILINȚA în loc de  ORGOLIU. Oamenii fericiți fac lucrurile pe care le fac datorită faptului că simt că toate au un sens și nu pentru importanța pe care ei o simt făcându-le.  Ei ințeleg faptul că mai presus de voința lor este o ordine cosmică care aranjează totul într-un mod firesc. Oamenii fericiți nu simt nevoia să se afirme sau să aibă mereu dreptate, să se vorbească despre ei sau să demonstreze că sunt buni și măreți. Ei nu intră în competiții pentru a demonstra că sunt mai buni decât alții pentru că știu că realizările acestei lumi sunt efemere și că valorile sufletești sunt cele care contează cu adevărat. Cei fericiți simt măreția în ceea ce este unic și minunat în ființa lor și nu simt nevoia ca cineva să le-o dovedească.  Mark Twain  spunea: „Ferește-te de oamenii care încearcă să îți desconsidere aspirațiile. Oamenii mărunți fac mereu aceasta, însă cei cu adevărat măreți te fac să simți că și tu poti deveni măreț.”

7. Aleg APRECIEREA în loc de CRITICĂ. M-am obișnuit de câțiva ani ca atunci când mă întălnesc cu cineva cunoscut, în primele 10 secunde să remarc ceva ce îmi place și să-i fac un compliment. Este frumos să vezi cum apar zâmbetele pe buzele oamenilor, doar pentru că se simt apreciați. Mă simt mereu mai fericită când îi fac pe alții fericiți. Critica este bună doar atunci când este constructivă și dă rezultate doar când este administrată în cantități moderate și acompaniată de laude, complimente, aprecieri. Oamenii sunt mai fericiți când eforturile lor sunt apreciate.

8. Aleg TRANSFORMAREA în loc de COMPLACERE. Oamenii fericiți văd mereu problemele cu care se confruntă ca pe niște PROVOCĂRI, ca oportunități de a se transforma, de a evolua. Orice provocare te ajută să explorezi moduri noi de a acționa, să crești în fiecare zi și să te dezvolți personal. Ei nu sunt motivați de bani, ci de posibilitățile de transformare interioară. Ei nu se complac în mediocritate, dar nici nu fac compromisuri care să le aducă doar bani și nu fericire și pace sufletească. Oamenii fericiți știu că viața e valoroasă și că valoarea vieții nu provine din latura ei materială, ci din cea spirituală; ei vor să aducă transformarea în viețile celor din jurul lor și în lume și tocmai de aceea caută mai întâi propria lor transformare.

9. Aleg DĂRUIREA DE SINE în loc de EGOISM. Oamenii fericiti fac ceea ce fac nu pentru ei înșiși, ci pentru binele celorlalți, asigurându-se că aduc sens, forță și fericire în viețile multor oameni. Ei caută modalități de a dărui și de a împărtăși ceea ce au mai bun în ei cu ceilalți și de a-i face pe ceilalți fericiți. Egoismul limitează și contractă energiile, de aceea cei egoiști nu sunt niciodată fericiți, se simt singuri și fără noroc. Dar norocul și-l face fiecare ieșind din singurătatea propriului egoism prin iubire și dăruire de sine. Buddha spunea:”înainte de a dărui, mintea celui care dăruieste este fericită; în timp ce dăruiește, mintea celui care dăruiește atinge pacea; și după ce a dăruit, mintea celui care dăruiește este în extaz.”

10. Aleg ATENȚIA în loc de INDIFERENȚĂ. Oamenii fericiti acordă atenție celor din jur și nevoilor celorlalți. Această atenție asupra a ceea ce este în jurul lor le aduce o priză de conștiință asupra momentului prezent și le trezește sufletul. Indiferența amorțește sufletul și atrage tristețea și pesimismul. Oamenii fericiți remarcă mereu momentele frumoase ale vieții și le acordă însemnătate, oricât de mici ar fi ele, chiar dacă pentru alții ele apar ca nesemnificate și neimportante.

11. Aleg SPERANȚA în loc de PRAGMATISM. Pentru oamenii fericiți a fi realist înseamnă a pierde din strălucirea și frumusețea vieții. A vedea dincolo de ceea ce este vizibil, a-ți permite să visezi și să speri sunt aspecte care deschid inimile și atrag bucuria vieții și fericirea. Oamenii așa-zis realiști scapă din vedere lumina din spatele lucrurilor, care, deși nu se vede, pune în valoare tot ceea ce se vede. Oamenii fericiți iubesc și au curajul de a avea vise mărețe, întotdeauna își ascultă sufletul și intuiția și au speranța că tot ceea ce este benefic este și divin integrat. Goethe ne sfătuiește: „Nu nutriți vise mărunte căci acestea nu au puterea de a mișca sufletele oamenilor.”

12. Aleg RECUNOȘTINȚA în loc de NERECUNOȘTINȚĂ.
Oamenii fericiți sunt mereu mulțumiți cu ceea ce au și sunt plini de recunoștință față de viața lor. Ei știu să mulțumească mereu pentru fiecare mică bucurie și pentru fiecare mic succes. Fiecare provocare, insucces sau nereușită este pentru ei doar un pas către reușita finală. Oamenii fericiti văd frumusețea acolo unde majoritatea oamenilor ar vedea urâțenia, oportunități acolo unde majoritatea ar vedea doar lupte, abundența acolo unde majoritatea celorlalți ar vedea numai lipsa, și ei își exprimă recunoștința pentru toate acestea.

13.  Aleg RESPONSABILITATEA în loc de IRESPONSABILITATE. Oamenii fericiți se simt responsabili pentru ceea ce ei fac. Nu dau vina pe alții atunci când greșesc și nu ocolesc responsabilitățile vieții. Cu ani în urmă îmi era frică să greșesc și de aceea nu îmi asumam responsabilități mai importante. În timp am învățat că greșeala este omenească și că doar greșind poți învăța cu adevărat. Acum caut să îmi asum sarcinile vieții cu seriozitate, să fac totul atât cât pot eu de bine și să duc până la capăt ceea ce am început. Și asta mă face fericită. Chiar dacă sunt responsabili, oamenii fericiți nu sunt încruntați și rigizi, ci sunt capabili să își conștientizeze rolurile pe care le au și să le îndeplinească cu succes și bucurie.

14. Aleg OPTIMISMUL în loc de PESIMISM. Orice li s-ar petrece, oamenii fericiți își păstrează mereu perspectiva pozitiva asupra evenimentelor pentru că ei poartă în sufletul lor o mare credință și iubire față de ordinea universală. Chiar dacă, oamenii negativiști și „realiști” se simt deranjați de optimismul lor, oamenii fericiți își păstrează mereu un zâmbet pe buze. Eu așa fac. Când îmi apare o problemă grea mă opresc timp de câteva minute și caut să mă focalizez asupra aspectelor ei pozitive mai degrabă decât asupra celor negative. E mai indicat să vezi mereu partea plină a paharului, orice ți s-ar petrece.

15. Aleg GENEROZITATEA în loc de AVARIȚIE. Oamenii fericiți nu trăiesc pentru a acumula, ci acumulează doar atât cât le este necesar pentru a trăi o viață decentă. A dărui altora din preaplinul sau din puținul pe care îl au este o calitate pe care și-o permit doar oamenii fericiți. Garabet Ibrăileanu spunea că ”generozitatea este virtutea celor tari” iar Jacques-Benigne Bossuet că ”doar sufletele mărețe cunosc grandoarea generozității.”

16. Aleg ADEVĂRUL în loc de MINCIUNĂ. Platon spunea că ”cuvintele false nu sunt doar rele, ele infecteaza sufletul cu răutate.” Oamenii fericiți știu că minciuna împovărează sufletul și aduce cu ea separare, și că, pe de altă parte, adevărul unifică și eliberează. Vorbind despre Adevăr, Osho spunea că ”se compune dintr-o singura energie cosmică. Adevărul este alcatuit din unicitate, realitatea e alcatuită din multitudine. Realitatea e mulțime, adevarul – întregire.”


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Undele cerebrale şi stările de conştiinţă

Înfățișări la Lumea de Dincolo

Succes și fericire pentru tine