Renunță la perfecționism (II)

Eșecurile fac parte din drumul spre perfecțiune

De multe ori gândirea perfecționistă poate eroda stima de sine, deoarece perfecționiștii tind să adopte stilul de gândire „totul sau nimic” atunci când își evaluează performanțele. Dacă o perfecționistă eșuează într-o sarcină – să zicem că ia o notă mică la un test – ea tinde să lărgească sentimentul neputinței, al eșecului astfel încât să includă nu numai testul, ci și tot ceea ce crede despre ea însăși.

Perfecționistele sar repede de la ideea „azi nu mi-a ieșit ce mi-am propus” la „nu sunt bună de nimic”. De aici apare o luptă crâncenă cu stresul care e bun prieten cu tristețea, frustrarea, dezamăgirea și depresia.

Eșecurile fac parte din drumul spre perfecțiune, dar nu ne definesc în totalitate. Sunt doar pași pe drumul evoluției noastre. Fiecare eșec ne învață o lecție și ne ajută să creștem. De aceea se spune că „ceea ce nu ne doboară ne face mai puternici”.

Abandonează lupta cu problemele și bucură-te de viață
Perfecționistele au așteptări nerealiste în ce privește situațiile stresante. Ele cred că dacă depun eforturi imense pentru a găsi soluții la problemele lor, stresul va dispărea complet. În realitate stresul este întreținut tocmai de eforturile continui de a fi totul perfect.

Adevărata soluție în acest caz este relaxarea. Învață să te relaxezi și să accepți viața cu urcușurile și coborâșurile ei. A deveni profund relaxată poate cere mult exercițiu pentru că unora le este greu să se abandoneze, dar este o deprindere care merită efortul de a fi învățată. Important este să nu te preocupe gândul de a o face perfect. Chiar dacă reușești să te relaxezi chiar și numai preț de câteva minute, efectele le vei resimți imediat.

Renunță la a trăi într-o lume ideală. Această lume nu există decât în mintea ta. Adu-ți cât mai des mintea în prezent. Nu o mai lăsa să zburde în viitor, acolo unde tu vezi totul roz bonbon și absolut perfect. Prezentul are multe culori, dar atunci când înveți să îl accepți și să te bucuri de el așa cum e, ai toate șansele să te numeri printre persoanele fericite.

Yoga te ajută să scapi de stresuri și nemulțumiri

Multe dintre femeile perfecționiste cu care am vorbit, spun că yoga este o barcă de salvare care le ajută în perioadele stresante și dificile. De obicei, recomand Hatha yoga pentru că este blândă și accesibilă tuturor.

Conștientizarea efectelor energetice ale posturilor yoga te ajută să te ancorezi în prezent și să te umpli cu bunăvoință și mulțumire se sine. Exercițiile yoga dacă le practici zilnic te ajută să îți întinzi și să îți relaxezi mușchii și reduc oboseala și stresul. Înainte de culcare, tehnicile ușoare de respirație și de meditație te ajută să lași la o parte problemele zilei și să te liniștești foarte profund. Yoga restabilește echilibrul dintre minte și corp, îți calmează mintea, te regenerează și te aduce mai aproape de fericire. Practicând yoga înțelegi că doar atunci când ai acces la spiritul tău divin, la esența luminii divine din inima ta toate problemele se topesc cu adevărat. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Undele cerebrale şi stările de conştiinţă

Înfățișări la Lumea de Dincolo

Succes și fericire pentru tine