Forța magică a cuvintelor


Cuvintele vorbesc despre ce este înăuntrul nostru
„La început a fost Cuvântul”, spune marea carte a vieții, Biblia. Puțini însă țin cont de acest indiciu și nu înțeleg puterea magică a cuvântului rostit. Cuvintele nu trebuie să fie vorbe aruncate în vânt, ci mantre aducătoare de pace, armonie și frumusețe. Deseori cuvintele aduc în afară ceea ce este în interiorul nostru, căci ele exprimă adevărurile universului nostru lăuntric.
Dacă vrei să ştii cu adevărat cine eşti, ascultă-te când vorbeşti cu ceilalţi. Fiecare cuvânt pe care-l foloseşti reflectă ceea ce se petrece în interiorul tău. De aceea depinde cu adevărat de tine ca schimbul de replici dintre tine şi ceilalți să fie întotdeauna binefăcător și să îți asigure o viață armonioasă și fericită.
 
Renunță la verbul ”a încerca” – renunță la îndoială
Aminteşte-ţi de câte ori ai spus ceva de genul: „Am încercat să vorbesc deschis cu el despre neînţelegerea care a apărut”, „Am încercat să merg la toate cursurile din semestrul acesta”... Ce crezi, aveai cu adevărat intenţia să faci lucrul respectiv?

Trainingurile de psihologie  cognitiv-comportamentală de ultimă oră  votează în unanimitate pentru ceea ce iniţiaţii aplică deja: evitarea acestui verb. „A încerca” exprimă o acţiune încheiată cu insucces, adică conține deja în el ideea de eşec.

Imaginează-ţi că vrei să te întâlneşti cu iubitul tău, mâine, la ora 15, în parcul Cişmigiu. Şi el îţi spune: „Voi încerca să fiu acolo”. Ce înţelegi din cuvintele lui? Că e posibil să vină sau să nu vină. Dacă spune : „La ora 15 ne întâlnim”, atunci eşti sigură că el va fi atunci acolo.
Atunci când emiți un cuvânt sau când formulezi o afirmație dai o formă prezentului și creezi viitorul. De aceea este bine să îți dai seama că ceea ce spui te va servi să ajungi acolo unde dorești, sau dimpotrivă te va împiedica.
Renunță „să încerci” să faci ceva. Mai bine hotărăște-te și treci direct la acțiune, fă-o. Atunci când spui „da, voi încerca să fac aceasta”, deja pui sub semnul îndoielii reușita ta. Folosește cuvintele care au puterea magică a succesului. Mai bine afirmă: „Da, cu siguranță voi face asta”. Îndoiala te limitează. Îndoiala conține în ea frica și sâmburele nereușitei. Nu îți pune singură bețe în roate. Folosește cuvintele care îți pavează drumul spre succes și fericire.

Transformă neputințele în reușite
Foloseşti deseori expresia „Nu sunt în stare să...”? Crezi despre tine că nu poți face o mulțime de lucruri? Ți s-a spus în copilărie că nu ești în stare să faci o mulțime de lucruri? Îți aduc aminte că poți mult mai mult decât ai putea crede. Tu, la fel ca majoritatea oamenilor, nu îți folosești decât un procent infim din capacitățile creierului. 3% ți se pare mult? Ce facem cu restul de până 100%? Se pare că blocăm acest potențial și ceea ce blochează cel mai mult este această credință greșită că „nu putem să”, că „nu suntem în stare să”.
Mulți dintre noi ne remarcăm prea mult neputințele, le subliniem, uneori ne place să ne plângem sau chiar să ne victimizăm. Renunță la aceste tendințe negative și pesimiste. Pune-ți viața pe baze optimiste. Nu ai nimic de pierdut, dar ai toate șansele să câștigi.
Alege să crezi în tine, în potențialul nefolosit, în ființa nelimitată care ești de fapt. Transformă acest „nu sunt în stare să...” în „am toate șansele să reușesc”. Vei remarca singură transformarea. Cuvintele tale magice te vor ajuta să transformi în mod magic neputința în reușită.
Exercițiu
Merită să  înţelegi pentru început ce anume doreşti  într-adevăr să duci la bun sfârşit. Notează apoi ce acţiuni pozitive concrete ai întreprins deja în acea direcţie. Cât de intens este efortul tău, cât timp acorzi acelor acţiuni, ce eficienţă ai?
După o asemenea verificare e posibil să devii conştientă că eşti capabilă să faci mult mai mult decât ai presupus. Reformulează obiectivul. Notează acţiunile concrete pe care le poţi realiza într-o perioadă precisă si care te pot ajuta să-ţi îndeplineşti cu succes ţelul. Notează-ţi zilnic impresiile. În final evaluează cu sinceritate obiectivul ales, găsind soluţii alternative.
Incredibil dar adevărat
Ai exclamat vreodată în momente excepţionale ale vieţii tale: „Incredibil”, „Nu-mi vine să cred”, „E prea frumos ca să fie adevărat”? Comentariile de acest gen sunt defetiste şi blochează energia extraordinară a acelor momente. Dincolo de ele se ascunde credinţa că nu meriţi astfel de experienţe frumoase. Aceste cuvinte anulează efectul benefic a ceea ce se petrece extraordinar, minunat, sublim. Atunci când tu spui că ceva e incredibil, te dezici de acel lucru, nu crezi în el, te separi și îl negi. De fapt, astfel te separi de realitate, te separi de momentul prezent și blochezi curgerea armonioasă a energiilor care ar putea să te facă fericită sau să îți aducă succes.

Amintește-ți mereu că întotdeauna devii ceea ce gândeşti și că de fiecare dată tu dai o valoare magică cuvintelor tale. Depinde numai de tine cum folosești această putere magică pe care o ai la îndemână. Crezi că oamenii de succes sunt oameni care pur și simplu au noroc și atât? Nicidecum. Sunt oameni care au o disciplină interioară și exterioară, care folosesc conștient cuvântul potrivit la locul potrivit. Fă și tu aceasta. Nu este foarte complicat. Primul pas este să fii atentă la ce vorbești și indiferent de emoțiile prin care treci să nu dai drumul la cuvinte pe care ulterior să le regreți.
Pentru a fi mult mai ușor, dacă decizi să renunţi la expresiile necâștigătoare, pesimiste și negativiste: „Am încercat să……”, „Nu sunt în stare să…..”, „E prea frumos ca să fie adevărat”, roagă-i pe cei apropiaţi să te avertizeze când le foloseşti automat. Este o metodă excelentă de a deveni conştientă de limbajul pe care îl foloseşti. Apoi vei căpăta aceste obișnuințe superioare care îți vor aduce automat fericirea și succesul.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

(I) Femeile izvor - mit sau realitate?

A trăi în curaj

Ce culori are fericirea. Tehnici practice pentru fericirea în cuplu