Ce spune neuroștiința despre dorința amoroasă


În funcţie de  conjunctură, de starea de moment sau de persoana cu care venim în contact răspunsul sexual poate fi diferit de la o perioadă la alta. O atingere, un sărut sau o îmbrăţişare pot trezi dorința sau, din contră, o pot inhiba. Care este cauza acestor manifestări atât de contradictorii, de multe ori de neînţeles? De ce dorinţa sexuală se trezeşte mai repede sau mai încet, azi într-un fel, iar mâine în altul?

Centrii fizici corespunzători activităţii sexuale de la nivelul creierului masculin sunt de fapt de două ori mai mari decât structurile echivalente de la nivelul creierului feminin. Când vine vorba despre creier, mărimea chiar contează pentru diferenţierea modului în care femeile şi bărbaţii gândesc, reacţionează şi experimentează actul amoros. Cercetătoarea Louanne Brizendine afirmă că ”bărbaţii au gânduri legate de sexualitate, mult mai des decât femeile. Comparativ cu femeile, la nivelul creierului masculin spaţiul şi puterea de procesare referitoare la sexualitate sunt duble. La fel cum pentru procesarea emoţiilor femeile au o autostradă cu 8 benzi, iar bărbaţii au doar un drum de ţară amărât, în ceea ce priveşte centrul de procesare a gândurilor despre sexualitate, bărbaţii sunt dotaţi cu un adevărat aeroport, în timp ce femeile au doar o mică parcare.  Asta explică de ce 85% dintre bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani se gândesc la ceva care are legătură cu planul sexual la fiecare 52 de secunde, iar femeile doar de 2 - 3 ori pe zi – sau o dată la 3 sau 4 ore în perioada lor cea mai fertilă.”

Acest fapt explică interacţiunile interesante care se stabilesc între cele două sexe. Cel mai adesea, este bine ca bărbaţii să știe că trebuie să verbalizeze faţă de femei dorinţa lor de-a face dragoste. Şi asta pentru că respectiva necesitate nu este printre primele preocupări ale minții unei femei. Pe de altă parte, este bine ca femeile să cunoască faptul că dorința sexuală a bărbatului este de obicei mai mare ca a ei și să urmărească să se mențină ”în formă” și trează din punct de vedere erotic, cu alte cuvinte, să fie atentă la dorința ei sexuală, ce o face să crească și ce să descrească. O poate ajuta o stare activă  de dinamism și o serie de afrodisiace care să amplifice energia sexuală și să o dinamizeze.

Testosteronul -  declanșatorul dorinței sexuale


Dar ce stă la baza dorinței amoroase? Cercetările neuroștiinței au demonstrat că factorul declanşator al dorinţei sexuale pentru ambele sexe este androgenul numit testosteron, substanţa chimică numită în mod eronat de către unii „hormonul masculin”. Este vorba despre un hormon sexual al agresivităţii şi atât bărbaţii, cât şi femeile dispun de cantităţi suficiente. La bărbaţi el este produs în testicule şi în glandele suprarenale, iar la femei în ovare şi în aceleaşi glande suprarenale. Atât la bărbaţi, cât şi la femei, testosteronul este carburantul chimic care pune în funcţiune motorul sexual al creierului. Când există suficient carburant, testosteronul stimulează hipotalamusul, declanşând sentimente erotice, provocând naşterea unor fantezii sexuale şi a senzaţiilor fizice în zonele erogene. Procesul se desfăşoară similar la femei şi la bărbaţi, dar există o diferenţă sexuală majoră în ceea ce priveşte cantitatea de testosteron care este disponibilă pentru „a trezi erotic” creierul. Bărbaţii au, în medie, de 10 până la 100 de ori mai mult testosteron decât femeile – ceea ce constituie o deosebire pronunţată în ceea ce priveşte cantitatea de ”declanșator” sexual.

Chiar şi tendinţa de a flirta este legată de testosteron. De aceea, deseori bărbații considerați virili au tendința greu de controlat de a flirta în mod constant. De asemenea, instalarea trăirilor sexuale şi primul contact sexual al fetelor se corelează cu nivelurile lor de testosteron. Un studiu efectuat asupra adolescentelor a scos în evidenţă faptul că nivelurile mai ridicate de testosteron erau legate de fantezii erotice mai intense şi de practica mai frecventă a autoerotismului. Un alt studiu efectuat asupra a 200 de adolescente a dezvăluit faptul că nivelul în creştere al testosteronului a fost un factor predictor semnificativ al primului act sexual. Dar dacă băieţii au un nivel constant de creştere a testosteronului, fetele dispun de un flux de hormoni sexuali care creşte şi descreşte săptămânal – modificându-le astfel dorința sexuală aproape zilnic. Această oscilație feminină se regăsește pe parcursul vieții, fiind în strânsă legătură cu modificările hormonale datorate ciclului menstrual. Este bine ca bărbatul să cunoască oscilațiile dorinței sexuale a femeii și să înțeleagă că nu au legătură directă cu el, ci cu schimbările fiziologice care au loc în structura ei.

Dar ce facem în cazul în care dorința sexuală este slabă? Nu e neapărat necesar să recurgem la tratamente chimice, așa cum ar crede unii. Există remedii naturale care induc creșterea nivelului de testosteron. Colții babei, muira poama, brânca ursului sunt câteva plante care pot fi folosite cu succes pentru trezirea dorinței amoroase, fiind considerate a fi un testosteron natural.


Cum retrezești și cum menții focul pasiunii

Dorinţa sexuală este un aspect care îi încurcă pe mulţi, căci foarte puţini bărbaţi şi femei ştiu ce înseamnă şi cum trebuie ea abordată. Oamenii sunt rareori atenţi la modul în care se trezeşte fiorul erotic. Unii indivizi sunt uimiţi când descoperă că dorinţa lor sexuală este foarte imprevizibilă sau uneori chiar apatică la stimuli. Ei persistă în a se întreba de ce trupurile nu cooperează când minţile lor spun: ”mi-ar plăcea să trăiesc o dorinţă şi o excitaţie mai intense.”

Alţii pot avea standarde foarte riguroase cu privire la manifestarea atracţiei erotice. Ei pot considera că dacă nu există INDICII ALE EXCITĂRII ei nu sunt pregătiţi pentru activitatea sexuală. Sau, dimpotrivă, este posibil ca ei să nu-şi dea seama că şi-au pierdut dorința sexuală pentru iubitul/iubita lor, deşi aceste indicii sunt prezente.

Pentru elucidarea enigmei legate de apetitul sexual s-au realizat studii asupra trezirii dorinţei atât la femeie cât şi la bărbat. Un grup de 500 femei şi 500 bărbaţi au fost supuşi voluntar unor inedite proceduri erotizante. Au fost testate reacţiile lor la diverşi stimuli atunci când se aflau într-o stare de excitare incipientă. Dorinţa lor erotică s-a amplificat pe măsură ce senzaţiile se diversificau. Mai mulţi stimuli simultani (atingeri excitante, mirosuri plăcute, imagini voluptoase…) au produs o trezire erotică şi o dorinţă mult mai intense. Ceea ce s-a mai evidenţiat în mod clar este că trăirea unor noi experienţe sexuale a făcut ca dorinţa să se amplifice. Aceasta deoarece pentru mulţi plăcerea erotică este precum fructul oprit: gustându-l, dorinţa creşte.

Cercetătorii au remarcat că soarele are un impact pozitiv asupra creierului în ceea ce privește activitatea sexuală. De aceea, celor care se confruntă cu diminuarea dorinței sexuale li se recomandă o vacanță la mare sau undeva unde se pot expune la soare. Schimbarea locului unde fac dragoste, modificarea obiceiurilor sexuale și chiar a alimentației sunt importante în retrezirea cu succes a fiorului erotic.

Cel mai bine este ca problemele să fie abordate de la început, adică de când se sesizează apariția lor. În primul rând este necesar un consult medical de specialitate, pentru a îndepărta eventualitatea unor probleme medicale. Apoi, se abordează situația frontal, dar cu delicatețe, pentru a se asigura comunicarea cu ființa iubită și recunoașterea necesității de a face ceva împreună pentru revigorarea vieții sexuale. Cu cât acționăm mai devreme, cu atât șansele de revenire sunt mai mari. Dacă după 5 ani de diminuare sau dispariție a dorinței sexuale ne dăm seam că totuși ar fi bine să facem ceva, e posibil să fie necesare eforturi mult mai mari decât dacă am începe după doar câteva luni, sau chiar de la bun început.

Dorința sexuală este un subiect care de multe ori este ignorat sau pus pe un plan secundar, deși este un punct important al vieții sexuale. Imaginația este unul dintre factorii importanți în dinamizarea dorinței sexuale, în menținerea vie a focului pasiunii.

La fel ca orice foc, focul dorinței trebuie întreținut cu multă atenție. Căci cu cât pui mai mult carburant pe foc, cu atât focul arde mai intens și mai mult timp.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

(I) Femeile izvor - mit sau realitate?

A trăi în curaj

Înfățișări la Lumea de Dincolo